WeCreativez WhatsApp Support
Pusula Değerleme & Gayrimenkul Danışmanlık
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
Adnan Kahveci Mahallesi Erenler Caddesi No: 3a D: 38 Beylikdüzü / İstanbul
en

Türk Vatandaşlığına Geçiş İçin Değerleme Raporu

20.09.2018
1.880
Türk Vatandaşlığına Geçiş İçin Değerleme Raporu

19.09.2018 tarihli ve 30540 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile yabancıların Türk Vatandaşlığını kazanabilmeleri için 250.000,-USD değerinde taşınmaz satın almaları yeterli olacaktır. Daha önce 1.000.000,-USD olarak belirlenmiş olan minimum satın alma bedeli 250.000,-USD olarak değiştirilmiştir.

  • Yabancı uyruklu gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde gayrimenkul ediniminde Gayrimenkul Değerleme Raporunun yeri ve önemi.

4 Mart 2019 tarihi itibari ile alıcısı veya satıcısı yabancı uyruklu olan tüm gayrimenkul satışlarında Gayrimenkul Değerleme Raporu hazırlanması zorunlu hale gelmiştir. 4 Mart 2019 tarihinden itibaren yabancıların yalnızca Türk vatandaşlığı edinmek amacıyla satın aldığı gayrimenkuller için değil, yapılacak olan tüm gayrimenkul satış işlemlerinde gayrimenkul değerleme raporu alınması zorunlu hale getirildi.

  • Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı başvurusunda gayrimenkul satın alabilmek için asgari şartlar nelerdir?

En az 250.000 USD değerinde gayrimenkul satın alıp, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne (TKGM) yapılan başvuruyla Türk Vatandaşlığı talebiniz işleme koyulur. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, satılan gayrimenkullerin en az 250.000,-USD değerinde olduğunu kontrol eder.

  • 250.000 USD sınırına ulaşmak için birden fazla gayrimenkul satın alınabilir mi?

Toplam değeri en az 250.000 USD olacak şekilde birden fazla ve farklı tapu müdürlüklerine bağlı gayrimenkul satın alınabilir. Fakat hepsi için aynı anda başvuru yapılmalıdır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü beyan edilen gayrimenkullerin toplam değerinin 250.000 USD üzerinde olması halinde vatandaşlık başvurularını kabul eder.

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gayrimenkul Değerleme Şirketlerinin sorumluluğu nedir?

Gayrimenkulün tapu müdürlüğüne beyan edilen satış değerinin 250.000 USD’nin üzerinde olup olmadığını, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Lisansına sahip olan ve BDDK listesinde yer alan Gayrimenkul Değerleme Şirketleri doğrular. Bakanlık “üç yıl satılamaz şerhi” tesisini TKGM’den talep eder. Satın aldığınız gayrimenkul / gayrimenkullerin ödemesi banka havalesi ile mülk sahibine yapılmalıdır.

  • Satış değeri en az 250.000 USD olan her türlü gayrimenkulün satın alınması Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı için uygun mudur?

Niteliği ticari, konut, arsa, tarla, bağ ya da bahçe vb. olup olmadığı fark etmeksizin herhangi bir kısıt bulunmamaktadır.

  • Satışa konu gayrimenkul için daha önce hazırlanmış Gayrimenkul Değerleme Raporunun kullanılması mümkün müdür?

Üç aydan eski tarihli raporlar ile değerinde değişiklik meydana gelmiş gayrimenkuller için yeni bir gayrimenkul değerleme raporunun hazırlanması zorunlu hale getirilmiştir. Değerinde değişikliği meydana gelmiş taşınmazlar için üç aylık sürenin geçip geçmediğine bakılmaksızın yeni bir gayrimenkul değerleme raporu hazırlanması zorunludur.

  • Yabancı uyruklu gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde satın alabileceği gayrimenkullerin maksimum alanı ne kadardır?

Ülke genelinde yabancı uyruklu bir gerçek kişi en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabilir ve sınırlı ayni hak edinebilir. Ayrıca yabancı uyruklu gerçek kişiler özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün %10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.

  • Ülkemize sınır ülkelerin vatandaşları, kendi ülkelerine sınır illerimizden taşınmaz edinebilirler mi?

Ülkemize sınır ülkelerin vatandaşları, kendi ülkelerine sınır illerimizden taşınmaz edinemezler.

Yunanistan (sınır ve sahil illerimizden): Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Sakarya.

Bulgaristan: Edirne ve Kırklareli;

Irak: Şırnak ve Hakkari;

İran: Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır;

Azerbaycan: Iğdır;

Gürcistan: Ardahan ve Artvinillerimizdetaşınmaz edinemezler.

  • Gayrimenkul satın alma süreci ile vatandaşlık başvurusu sürecinin genel olarak bir aracı kuruluş (emlak danışmanlığı şirketi ya da avukatlık bürosu) ile ilerletilmesi şart mıdır?

Böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak bu süreçte işlemlerin hatasız ve daha hızlı işleyebilmesi açısından konusunda uzmanlaşmış bir emlak danışmanlığı şirketi ya da avukatlık bürosu ile sürecin yönetilmesi başvuru sahibinin menfaatine olacaktır.

  • Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisanslanmış ve BDDK listesine alınmış Gayrimenkul Değerleme Şirketleriher türlü gayrimenkulün değerini tespit etmeye yetkili midir?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisanslanmış ve BDDK listesine alınmış Gayrimenkul Değerleme Şirketleri her türlü gayrimenkulün değerini tespit etmeye ve doğrulamaya yetkilidir.

  • Satın alınacak gayrimenkuller için hazırlanacak gayrimenkul değerleme raporlarının tamamının aynı gayrimenkul değerleme şirketinden alınması zorunlumdur?

Böyle bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Ancak, raporların tamamımın aynı gayrimenkul değerleme firması tarafından hazırlanması başvuru sürecinin hızlı, sorunsuz ve uyum içerisinde ilerlemesi açısından önemlidir.

  • Tapu senedinde yazan değer satış bedeli ile gayrimenkul değerleme raporunda belirtilen değer arasındanasıl bir ilişki olması gerekmektedir?

Resmi senette belirtilen satış bedelinin gayrimenkul değerleme raporunda belirtilen değerden düşük olmaması gerekmektedir. Bu nedenle değerleme raporunda belirtilen bilgiler ile tapu müdürlüğüne beyan edilen bilgilerin uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Aksi durumda tapu senedinde belirtilen satış değerinin değiştirilmesi mümkün olmayacaktır.

İLETİŞİME GEÇİNİZ…

Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: +90 532 634 5556